Uncategorized

Sikeres Passzívház Nyílt Nap 2019.11.09. Gödöllőn és Erdőkertesen

Élénk érdeklődés mutatkozott a Pest megyei két településen bemutatott passzívházak látogatásán.
A gödöllői épület tulajdonosa elmondta, hogy az elszámolási időszak elején nullára állíttatta a havi villanyszámlájának összegét (alapdíjat sem fizetett), és a hetekkel ezelőtt az elektromos szolgáltató által megküldött elszámoló számlán 1.070 (egyezer és hetven) forint fennálló tartozás mutatkozott az elmúlt egy évre vonatkozóan. Ez a számlaösszeg fedezte az éves fűtés (elektromos fűtés) és a használati melegvíz készítés (elektromos bojler) valamint a főzés és egyéb épülethasználattal járó (világítás, mosás etc…) költségeit. Kimondhatjuk: a gödöllői passzívház „klímasemleges”. Lakójának csak a víz és csatornaköltségeket kell megfizetnie, mint közműszolgáltatás, a földgáz bekötést kettő évvel ezelőtt visszabontották, a szerződést a tulajdonos felmondta, a gázórát visszaszolgáltatta a Nemzeti Közművek Gázszolgáltató Zrt. részére.

Az erdőkertesi passzívházat sportos család lakja, a férj egy budapesti fitness-wellness komplexum egyik vezetője, reggelente 20 km-t fut. Párja gyógytornászként segíti a hozzáfordulókat. A passzívházuk tervezésekor még nem volt szempont az önálló egzisztencia, a kivitelezés közben született meg az ötlet, a nagyméretű alagsort (110 m2) praktikusan ki lehetne használni konditeremnek és gyermekfoglalkoztatónak úgy, hogy még a két autónak is el lehet különíteni egy kisebb helyet. Az épület tetjére szerelt napelemek szolgáltatják a hagyományos split-klímák energiaigényét nyáron hűtéshez, télen a fűtésre. A lakótérben és az alagsori fitness részlegben 1-1 2,2 kW teljesítményű berendezés bőven elegendő. A látogatás idején 24 fokC léghőmérséklet fogadta az érdeklődőket, ami hamar felszökött 26,2 fokC-ra a metabolikus hőnek köszönhetően. Az emberi hőleadást metabolikus hőnek nevezik, ülő helyzetben 80-100 Watt, közepes fizikai munka esetén 400 W, megerőltető sportos tevékenység esetén akár 600 W is lehet ez az érték.

Természetesen mindkét épület rendelkezik beépített központi hővisszanyerős szellőztető berendezéssel, amelyek jó szolgálatot tettek a programok kb 1,5 óra ideje alatt. A gödöllői épület látogatói powerpoint előadásban pepillantást nyerhettek a passzívház tervezés energetikai részterületének rejtelmeibe, Erdőkertesen a kivitelezés közben készült képeket mutatta be a tulajdonos élvezetes élménybeszámolójával és tapasztalataival kiegészítve.

Gödöllői érdeklődők száma 17 fő, míg az Erdőkertesi látogatók szám 26 fő volt. Kecskemétről és Székesfehérvárról is érkeztek látogatók a számos helyi és környékbeli érdeklődők mellett.

Képre kattintva nagyítható.