Passzív ház tervezés

2013.05.07. Diósdon a színezéssel befejeződött a passzívház építkezés

Nagy Balázs építtető és boldog tulajdonos családjával már 2012.októberében birtokba vették a passzívházukat. Akkor még a színezés a homlokzatokról hiányzott, de az időjárás illetve az építőipari kivitelezési okok miatti késői időpont miatt ez érthető volt. 

Balázséknál is kitavaszodott, sőt beköszöntött a nyár, új arcát mutatja a passzívház. Gratulálunk. A tavalyi passzívház nyílt napon novemberben még hűteni kellett a házat a hideg napok ellenére, mivel a tervező által gondosan és megfontoltan elhelyezett nagy szoláris nyereséget biztosító Internorm ablakok ontották az épületbe a meleget. A "vitorla árnyékolók" még nem kerültek fel sem akkor, sem most a nyár elején az épület déli oldalára.

Kedves Balázs, a tervezési programban szerepelnek ezek az árnyékolók, ezért ha a minősítést is szeretné megkapni, és ezzel együtt nem szeretne ismét a meleggel harcolni, az árnyékolókat el kell helyezni. Ez a legolcsóbb megoldás, annak ellenére, hogy a Kardos Labor féle energiakulcs gépészeti rendszer képes az épületet hűvösen tartani, de mégis csak elektromos áramot igényelnek (használnak) a szivattyúk, berendezések. Az árnyékolónak pedig nincsen szüksége segédenergiára.

Ezt a passzívházat is Sári Attila álmodta meg az építtető gondos előkészítő munkája, adatszolgáltatására alapozva. Ígéretet kaptunk Balázstól, hamarosan rövid élménybeszámolóval tisztel meg bennünket, milyen is az élet a passzívházban, és milyen tapasztalatai voltak az elmúlt két évben a tervezés és kivitelezés szakaszában.