Passzív ház tervezés

2014.11.16. Energiahatékonyság meghatározása mérésekkel

A passzívházak egyik jellemző műszaki berendezése a hővisszanyerős szellőztető berendezés. Több mérési módszer ismeretes a hősvisszanyerés hatásfokára vonatkozóan. Az alábbi ábrán az egyes vizsgálati eljárásokat és azok eredményét foglaltuk össze.

A készüléket Bernhard PAUL tervei alapján készített a saját gyártóüzeme: 
PAUL Wärmerückgewinnung GmbH

Az Atmos 175 DC készüléket 2008-ban vásárolta a Passzívház Kft, és azóta is egy perc leállás nélkül, hibátlanul működik a Kft irodájában. Az energiamonitor mérőrendszer első mérései között kijelöltük ezt a készüléket is, amelynek vizsgálatával magát a szellőztető berendezést is tesztelhetjük, de ugyanakkor az emonitor tulajdonságait is mélyebben megismerhetjük, megtapasztalhatjuk.

A berendezés rendelkezik a darmstadti Passivhaus Institut Minősítésével (WRG = 88%). Az alábbi képre kattintva az eredeti dokumentum megtekinthető:

A szellőztető rendszer mérésén túl egyéb paramétereket is mérünk. Így az irodában felszerelt gázkazán hatásfokra is kíváncsiak voltunk. A gázkazán hatásfokának meghatározásához szükséges egy impulzus-jeladóval szerelt gázóra. A kazán által előállított melegvíz mérésére pedig további térfogatáram mérők és hőmérő szenzorok beépítésére került sor. Az alábbi ábrán a hőtermelés folyamatát és az egyes mért paramétereket mutatjuk be.

Méréseinkkel, vizsgálatainkkal arra a kérdésre keresünk választ, hogy a földgázban kémiai úton kötött energiát (fosszilis energia) milyen hatékonysággal lehet hasznosítani, vannak-e még tartalékok a kiépített, eddig használt gépészeti rendszerben, ha igen, milyen módon lehetne ezeket a tartalékokat munkára fogni.

Aki 'real-time' azaz valós időben szeretné tanulmányozni ezeket az ábrákat, a percenként frissülő adatokkal az alábbi linkekre kattintva teheti meg:

http://__hővisszanyerős szellőztető
http://__gázkazán mérése … és a mérőrendszer: emonitor.hu
további képek: