Miért pont Passzívház?

Visszatérő kérdés az építtetők és az épület felújítás előtt állók körében, miért éppen a passzívház megoldást válasszák ?
Egyszerű a magyarázat. Az általános tervezési stratégia esetében a jelen követelményei kerülnek fókuszba, ez a szemlélet szolgálja a költséghatékonyságot.

A passzívházak tervezése energetikai optimalizációval kezdődik, ami végigkíséri a teljes tervezési folyamatot. Az optimalizáció a passzívházak esetében az energetikai minimumhoz kapcsolt költség (értsd beruházási költség) minimum együttes kezelését jelenti. Így versenyképesek a passzívházak a jelen építési megoldásokkal.

Felteszik sokan a kérdést, ez hogyan lehetséges, hiszen az átlag épületekhez képest 15-20 cm-rel vastagabb hőszigetelés kerül a falakra, háromrétegű üvegezés az ablakokba, akkor ki fogja megfizetni ezeknek a többletráfordításoknak a költségeit?

Helyénvaló a felvetés, ugyanakkor ha egészében vizsgáljuk ezeket, hamar világossá válik a passzívházak versenyképessége. A vastag hőszigetelésnek, extra üvegezésű nyílászárónak köszönhetően drasztikusan csökken az épület hővesztesége (transzmissziós hőveszteség), aminek eredményeként nagymértékben, akár 80-90%-kal csökken az éves fűtési energia igény.  Ha elfogadjuk a nagymértékben csökkenő energiafelhasználással együtt járó fűtési rendszer kapacitásának zsugorodását is, (8-12 kW hőtermelő teljesítmény igény helyett a passzívházakban 1,5-2,5 kW is elegendő a termikus komfort biztosítása érdekében) világossá válik, hogy jelentős gépészeti-beruházási költségmegtakarítást eredményez a drasztikus veszteségcsökkentés. Az így felszabaduló pénzeszközök átcsoportosításra kerülnek a veszteségek csökkentését eredményező extra hőszigetelés- és extra hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező nyílászárók költségeire.

Ellentmondás mutatkozik a gyakorlati tapasztalat és a fenti “költségelemzés” között, mivel 1,2-1,5-szeres többletköltség igényt jelölnek meg sokan a passzívházak rovására.

Sokáig mi magunk sem értettük, hogyan lehetséges ez, hiszen az általunk tervezett passzívházak közül több esetben bebizonyosodott, hogy ugyan csak kevéssel, de az átlag kivitelezési költség alatt sikerült elérni a kulcsrakész állapotot az építtetőnek, extra költségek nélkül a betervezett hővisszanyerős szellőztető berendezéssel, vastag homlokzati hőszigeteléssel, a drágának mondott Internorm nyílászárókkal. Sokéves tapasztalatunkra hagyatkozva világossá vált a számunkra, hogy sok esetben az építtető a megtervezett passzívház tervdokumentációjának birtokában (vagy már a tervezési szakaszban) az energetikai szempontból mindenképpen élenjáró-, mondhatni csúcskategóriás épületéhez hozzá illő-, komfortot növelő megoldásokat rendel, amelyek semmiképpen sem nevezhetők energiahatékonyságot szolgáló megoldásoknak, ugyanakkor a tulajdonos későbbi kényelmét, komfortját nagymértékben javítják. Ilyenek a gyönyörű, de sok esetben drága zuhanykabinok, konyhaszigetek és konyhapultok márvány munkalapokkal, esztétikus ugyanakkor költséges beltéri ajtók alkalmazása, drága padlólapok, netán borospince, vagy wellness részleg és egyéb megoldások. Nem szeretnénk azt a látszatot kelteni, hogy olcsó-, esztétikai szempontból kifogásolható enteriőrt (belső kialakítást) kell választani a költséghatékony passzívházainkhoz. Csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, célszerű különválasztani az energetikai megtakarítást eredményező műszaki megoldások költségeit az egyéb költségektől, így érthető és elfogadható lesz a költséghatékony tervezési stratégia eredményeként megvalósuló passzívházaink valódi versenyképessége.

[VISSZA]