Passzív ház tervezés

2014.04.12. Balatonfüredi hagyományörző passzívház

Egy újabb passzívháztervünket töltjük fel az ÉTDR-be építés engedélyezési eljárás keretében. A Balatonra néző telek ideális körülményeket biztosít a passzívház standardok megvalósítására. Tervezői kihívás azépíttető igényes, minden részletre kiterjedő figyelmessége. Megrendelőnk igazán tudja, hogy mit akar.

Különösen nagy gondot fordítottunk a hagyományörző vonalvezetés és a magas követelményeket támasztó energiahatékony tervezési stratégia összehangolására. A macskalépcsős homlokzat és az "ökörszem" a tető héjalásban, valamint a zsalugáteres árnyékolók egyedi megjelenést kölcsönöznek az épületnek. Érdekességképen borospincét is be kellett illesztenünk az épület alatti egyébként szintén hőszigetelt részbe.

Fűrdőmedence és járható lapostetővel tervezett fűrdőpavilon az épület mellett kapott helyet. Sok esetben az épületen belüli elhelyezés szinte megoldhatatlan feladatot jelent az energiamérleggel bíbelődő tervezőknek. A kültéri medence a nyári és őszi napokon a tervezett fűtéssel a tulajdonosok kényelmét és gondtalan pihenését szolgálja.

 

2013.07.25.Tatabányára is terveztünk egy passzívházat

2013.05.18-án építési engedélyről kapott önkormányzati határozatot az építtető. Idő közben a kiviteli tervdokumentációkat is elkészítettük.

Az épületbe egyenlőre hárman költöznének a Réti utcai lakótelep egyik panelépületéből. Biztosan kényelmesebb lesz a 245 m2 hasznos alapterületen élni, mint az első emeleti másfélszobás kislakásban.

2013.05.20. Gödöllői eladó alacsonyenergiaigényű épület

Az épület tervezési koncepciójába a passzívház standardok kerültek integrálásra. Alacsony transzmissziós veszteséget valósítanak meg a falak a födémek, a háromrétegű üvegezéssel szerelt nyílászárók. A hővisszanyerős szellőztető berendezés 90%-os hővisszanyerési hatásfokkal

2013.05.18.VÉGRE szigorítottak! Hurrá!

Az energiahatékonysággal foglalkozó kollégák között nem volt soha kétséges, hogy az épületenergetikai szabályozásunkban (7/2006.(V.24.)TNM.r.) előbb utóbb szükséges lesz az egyes számszerűsített paramétereket szigorítani. Nevezetesen a hatálybalépés napján is már engedékeny 0,45 W/m2K rétegtervi hőátbocsátási tényező értékét 0,24 W/m2K-re csökkentenék.

Ez miért jó ? Kérdezheti joggal az olvasó.

Az épületek határoló szerkezetein keresztül távozó hőenergia számszerűsítésére az Q=U*A*(tbelső-tkülső) [W] összefüggés szolgál. Ebben a képletben a fentiekben nevesített hőátbocsátási tényező az eddigi 0,45helyett 0,24 maximális értékkel kerülhet bele az épület határoló felületének mérete (A, m2) és a belső és külső léghőmérséklet különbséggel együtt. Ez utóbbi két (három) paraméter nem változik egy adott épület esetében. Így könnyű kiszámolni, hogy a rendelet módosítása után ez az épületfizikai paraméter a szerkezeteken keresztül áthaladó hőmennyiségnek legalább 1-(0,24/0,45)=0,467 tehát 46,7%-kal való csökkenését eredményezi. Ez igencsak jelentős megtakarítást fog eredményezni. Ugyan nem következik közvetlenül az előbbiekből, hogy az éves fűtési költség 47%-kal csökken, de mindenesetre jelentős hatása lesz.

Ez jó vagy rossz az építtetőnek ?

Ha csak a fűtési energiaköltség megtakarítást nézzük, akkor egyértelműen jó. Kevésbé jó, ha a kivitelezési többletköltségeket vizsgáljuk, ugyanis a szigorúbb 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező többnyire kiegészítő hőszigeteléssel, vagy az eredetileg betervezett hőszigetelés vastagságának növelésével érhető el. Ez pedig beruházási költségnövekedéssel jár. Ne feledjük: „… a jó nyugdíjelőtakarékosság záloga a gondos hőszigetelés !” Diósi államtitkár úr 2009. ZéróCO konferencia köszöntőjében hívta fel erre a figyelmet.

Mennyivel kell vastagabb hőszigetelés, mint eddig ?

Mivel ez itt a Passzívház Kft portálja, ezért talán nem meglepő, ha egy tervezés alatt álló passzívház PHPP-2012 programmal folyó számítását veszem elő. (http://passzivhaz.info.hu/phpp/)

A tervezett épület egyik falazatának rétegrendje az alábbiak szerint alakul: (172 m2), qF=14,615 kWh/m2év)

Először „butítsuk vissza” ezt a szerkezetet az eddig hatályos rendeletben foglaltak szerinti értékre:

Jelöltem a táblázatban a hőszigetelő anyag karcsúsítását, ami a 30cm-ről 5cm-re fogyott. Meg is hozta a szomorú eredményét a brutális beavatkozás, mivel az eddigi 14,615 kWh/m2év fajlagos nettó fűtési energiaigény több, mint a duplájára emlkedett, számszerint 30,208 kWh/m2év-re. Tehát az előző 6 évben alkalmazott „megengedő” követelményrendszerünk ilyen vátozást eredményezett a vizsgált passzívházunk energiamérlegében. Folytatásként vizsgáljuk meg, milyen vastag hőszigetelésre lesz szükségünk az új 0,24 W/m2K biztosításához:

1-(20/30) =0,33 azaz 33% javulást eredményezett az új rétegtervi hőátbocsátási érték beállítása a vizsgált épületünk esetén akkor, ha itt és most az 5 cm vastag hőszigetelés helyett 11 cm vastag hőszigetelést alkalmaznánk. Azonban még mindig mesze vagyunk a passzívház értékektől, mivel a fajlagos nettó fűtési energiaigényünk még mindig elmarad a követelményértékként betartandó 15 kWh/m2év-től.

Levonhatjuk a következtetést, még messze van a hazai szabályozás a passzívház standardoktól.

Mielőtt még valaki megszólna azért, hogy a fentiek alapján türelmetlen lennék, szeretném jelezni, nagyon jónak, vállalhatónak, támogatni valónak tartom a változtatásokat és a mértékével sem vagyok elégedetlen.

Remélem hamarosan újabb csökkentésekkel tovább javíthatók lesznek a hazai épületeink. Ezzel együtt pedig az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának minimum 33%-kal való csökkentése lesz a további eredménye, aminek mindenki csak örülhet.

A rendelet változtatása (1246/2013.(IV.30.)Korm.határozat) még csak tervezet. A kormányhatározat szövegét olvasva még csak arra kapott utasítást a belügyminiszter, hogy 2013.december 31.-ig dolgozza ki azt a szabályozást, amely a fenti számadatot is tartalmazni fogja más épületfizikai paraméterek szigorításával együtt.

Öszinte (gyermeki) kíváncsisággal várjuk a folytatást, marad az optimizmusunk, örömködni még nincs okunk !

2013.05.07. Diósdon a színezéssel befejeződött a passzívház építkezés

Nagy Balázs építtető és boldog tulajdonos családjával már 2012.októberében birtokba vették a passzívházukat. Akkor még a színezés a homlokzatokról hiányzott, de az időjárás illetve az építőipari kivitelezési okok miatti késői időpont miatt ez érthető volt. 

Balázséknál is kitavaszodott, sőt beköszöntött a nyár, új arcát mutatja a passzívház. Gratulálunk. A tavalyi passzívház nyílt napon novemberben még hűteni kellett a házat a hideg napok ellenére, mivel a tervező által gondosan és megfontoltan elhelyezett nagy szoláris nyereséget biztosító Internorm ablakok ontották az épületbe a meleget. A "vitorla árnyékolók" még nem kerültek fel sem akkor, sem most a nyár elején az épület déli oldalára.

Kedves Balázs, a tervezési programban szerepelnek ezek az árnyékolók, ezért ha a minősítést is szeretné megkapni, és ezzel együtt nem szeretne ismét a meleggel harcolni, az árnyékolókat el kell helyezni. Ez a legolcsóbb megoldás, annak ellenére, hogy a Kardos Labor féle energiakulcs gépészeti rendszer képes az épületet hűvösen tartani, de mégis csak elektromos áramot igényelnek (használnak) a szivattyúk, berendezések. Az árnyékolónak pedig nincsen szüksége segédenergiára.

Ezt a passzívházat is Sári Attila álmodta meg az építtető gondos előkészítő munkája, adatszolgáltatására alapozva. Ígéretet kaptunk Balázstól, hamarosan rövid élménybeszámolóval tisztel meg bennünket, milyen is az élet a passzívházban, és milyen tapasztalatai voltak az elmúlt két évben a tervezés és kivitelezés szakaszában.

Oldal: 1 / 812345...Utolsó »