Passzív ház tervezés

2012.07.31. Helyzetjelentés

 Legutóbbi beszélgetésem új megrendelőnkkel ráébresztett, mennyire fontos, hogy aktuális és teljeskörű információkat biztosítsunk az érdeklődőinknek ezen az internetes felületen.

Áttekintve a portálunkat rájöttem, hogy valójában kissé mostohagyermekként kezeljük a honlapunkat. Időt, energiát, pénzt nem kímélve évekkel ezelőtt nagy erőfeszítések árán elkészült a jelenlegi formában a harmadik átdolgozott változata a jelen portálnak, amelyet időnként előveszünk és kiegészítünk. Holott a látogatóink teljes joggal igénylik a legfrissebb és aktuális információkat. Így hát szeretném megismertetni látogatóinkat az éppen aktuális tervezési feladatainkkal, amelyek természetesen egytől egyig passzívházak, mi mások is lehetnének, és persze minősítésre is fognak kerülni.

A legfrissebb a Nagykovácsiban megvalósuló családi ház, amely engedélyezési tervdokumentáció előkészítés szakaszában van, a PHPP energetikai számításokkal már igazolt passzívház standardokat mindenben megvalósító épület. Markó Balázs kollégánk munkája.

Az épület egyelőre még csak SkectchUp változatban létezik, a megrendelő jóváhagyására vár.
A tőlünk megszokott módon, már most, ebben a tervezési fázisban elkészítettük az energiamérleget, ami a következőket mutatja:

PHPP számítás eredmény lapja

 A mondhatni szenzációsan jó eredményeket az INTERNORM nyílászáróknak köszönheti az épület, no meg a betervezett 107 m2 üvegfelületnek. Arra számítottunk, hogy a kinyúló építészeti elemek (amelyek természetesen hőhídmentes kialakításban készülnek) jelentős árnyékolásukkal erősen lerontják az energiamérleget. Nem így történt. A gyártó igéretének megfelelően a SOLAR+ üvegek hőtermelőként viselkednek a téli időszakban. És éppen amikor visszájára fordulna a jótékony hatásuk, tehát a nyári időszakban felfűtenék az épületet, éppen akkor fejtik ki a túlnyúló elemek az áldásos hatásukat. Mint a fenti táblázatban látható, csupán 7% túlmelegedési kockázat várható nyáron, ami a 10% követelményérték alatt egy nagyon jó érték.

A nyílászárók sugárzási (éjszakai) veszteségeit és a nappali szoláris nyereségét a fűtési szezonban a PHPP számítás szerint a következő táblázatban mutatom be, amiből kiderül, hogy több mint a kétszerese a nyereség a veszteségnek. Ez nagyon jó és ígéretes érték.

A veszteségek (sugárzási vagy transzmissziós) alakulásáról is bemutatok egy elemzést. Mondanom sem kell, hogy szintén a PHPP-2007 programmal készült. Ne tévesszen meg senkit a nyílászárók 47%-os aránya a veszteségekből. Ez nem azt jelenti, hogy rosszak az ablakok. A táblázatból kiderül a számomra, hogy kevés ablak kelhet versenyre ezekkel az értékekkel (persze minősített PHI termékről van szó.) 

 

 Ha véletlenül valakinek volna a számítógépén AutoCad programverzió, akkor az épület 3D változata itt tölthető le.

A folytatásról, engedélyezési eljárásról (tervtanácsi vélemények), a minősítési eljárásról, a kiviteli tervek alakulásáról szintén számot fogok adni az előrehaladásnak megfelelően.

Nem szeretnék megfeledkezni Győrújbarát első passzívházáról sem, amely Sári Attila kollégám munkája.

Győrújbarát passzívház

 Az épület tervei az önkormányzat építési szakhatóságánál vannak, az építési engedély kiadására várunk. Egy bővebb cikkben ezt az épületet is fogom ismertetni. Addig is …

Győrújbarát passzívház követelmény értékek teljesülése

És persze a nickelsdorfi passzívház munkánkról sem szeretnék megfeledkezni. Ennek az épületnek az ad különlegességet -azon kívül, hogy Ausztriában kerül megvalósításra honfitársunk megbízása alapján-, a tervezés során az első hazai darmstadti Passivhaus Institut építőanyag minősítéssel rendelkező terméket alkalmaztuk, amelynek gyártója és a termék neve IsoteQ. (Nem tudok más termékek PHI minősítéséről beszámolni a jelen pillanatban.)

Nickelsdorf passzívház

További érdekessége az épületnek, hogy fotovoltaikus napelemek termelik a lapostetőn az áramot, a fűtési rendszere pedig a megtermelt villamosenergiát fogja hasznosítani. Nyári időszakban napkollektor készíti a használati melegvizet. A hét második felében kerül leadásra az engedélyezési tervdokumentáció. Természetesen ez is passzívház, a következő paraméterekkel:

passzívház követelmények a Nickelsdorfi passzívházban

 Megvívtuk csatánkat a tatai önkormányzat tervzsürijével. A harmadik menetben a benyújtott öt tervváltozatunk közül a másodikat választották megvalósításra. Az épület a lakás funkciók mellett egy fogászati rendelőnek is helyet biztosít, természetesen a passzívház standardok megvalósulásával egyidőben.

fogorvosi rendelő és lakás passzívház megvalósításban
passzívház közeli képe a panoráma fotóból

 A kivitelezésekről is szót kell ejtsek, igaz, csak távírati stílusban. Az általunk tervezett passzívházak különböző előrehaladási stádiumban vannak

 • - Vértestolna
 • - Zsámbék
 • - Gödöllő, Észak utca
 • - Diósdi épületünkbe éppen a napokban költöznek
   

továbbá a gépészeti alvállalkozásunk eredményeként épülő, megvalósuló passzívházak 

 • - Piliscsaba
 • - Budapest, Apátkút utca
 • - Szerencs
 • - Gödöllő, Lázár Vilmos utca
 • - Óbudavár (Balatonfelvidék)
 • - Debrecen
 • - Jászberény
 • - Üröm

( … hogy csak az idei munkáinkat soroljam fel.  )

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>