Passzív ház tervezés

2013.05.02. Új könnyűszerkezetes passzívház Erdőkertesen

Évekkel ezelőtt Farkas Zoltán felkereste vállalkozásunkat, hogy az engedélyezési tervdokumentációjának felülvizsgálatával megbízzon bennünket. A passzívház standardok ugyan az eredeti tervek alapján nem teljesültek volna, de Sári Attila építészünk közreműködésével a feladatot megoldottuk. Benécs József gépészeti tervei alapján készült volna az épület, de a gazdasági válság megakadályozta az építtetőt a terve megvalósításában. 

2013. január első hetében tért vissza hozzánk ismételten Farkas úr és azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy némi ráncfelvarrás mellett egy költséghatékony passzívházat tervezzünk meg a részére a régi, időközben lejárt építési engedéllyel már rendelkező tervdokumentáció romjain.

Ha Ausztriában megfelelnek a lakóknak a könnyűszerkezetes passzívházak, miért-ne vizsgáznának hazánkban is kitűnőre passzívházként megépítve. 

Az építési engedélyezési tervdokumentációval elkészültünk, a szakhatóságokon a sor az engedély kiadására.

Az épület egy olyan telekre került elhelyezésre, amely kihívásokkal küszködik, nevezetesen ÉSZAKI tájolású.

A városi legendák arról szólnak, hogy csak Délre lehet tájolni a passzívházat, a déli fekvésű telkek alkalmasak a passzívházak építésére.
Hát nem! Rácáfolunk a városi legendára, mivel a domboldal északi lejtőjén elhelyezkedő telekre telepítjük a passzívházunkat.
Az energetikai számítás is bennünket igazol, ez a passzívház is minden különösebb nehézség nélkül megvalósítja a Darmstadti Passivhaus Institut által meghatározott követelményeket.

Különlegessége lesz az épületnek, hogy a pontalapok kivételével sehol sem fogunk betont alkalmazni.

Ugyanakkor a hőszigetelés is környezetbarát, úgynevezett cellulóz-pehely lesz, amely újrahasznosított papírhulladékból készül.  A padlóban, falakban, födémben kizárólag ez a hőszigetelés kerül majd. A nyílászárók az Internorm kitűnő termékei, a hőforrás, hőellátás még megfontolás alatt van, nem döntötte el az építtető, milyen megoldást szeretne.

Az udvar felöli (északi) homlokzatról az alábbiakban mutatok be egy vázlatot …

… és egy fotót 2009-ből. Miből lesz a cserebogár ….. smiley

A helyszínrajzon jól látható, hogy az épület alapozási síkja és az utca útkoronája közötti szintkülönbség több mint 4 méter. A házigazda a kabáthoz a gombot már megszerezte, évek óta gondozza a telek kb 1/3-án kialakított gyönyörű kertjét. Vajon hogyan tudja majd a különleges gyepet megóvni a kivitelezés alatt ?

Az alaprajzi elrendezést már az első tervváltozatban kitalálta az építtető, se elvenni, se hozzátenni már nem kellett. Pontosítok, néhány m2 -t mégis csak le kellett csippenteni a költséghatékonyság jegyében.

Az építtetői elképzelés alapján kevesebb, mint 20 millió Forintból szeretné az álmai házát megvalósítani. Ne feledjük, a drágának mondott ablakok már megvannak. A magunk részéről minden segítséget megadunk a siker elérése érdekében.

Sok sikert kívánunk, kedves Farkas Zoltán Úr !