Passzív ház tervezés

Alárendelt életmód

 2012.04.28.  (negyedik cáfolat a kilencből)

"Ha paszívházat építünk, alárendeljük életünket a passzávház üzemeltetésnek, sok dolgot nem szabad csinálni a paszívházban."

Hát igen. Ha mondjuk nyitvafelejtjük az ablakot a passzívházban, akkor a patikamérlegen kimért energiamérleg felborul, és akár több-tíz százalékkal is megugrik a havi fűtési számlánk. Ezért nem szabad kinyitni az ablakot … badarság. Durvábban fogalmazva: MARHASÁG !

A veszélyes a megfogalmazásban az a hozzáállás, hogy valóságos folyamatokat megfogalmaz, de világvége hangulatban adja elő. Ugyanis valóban akár "jelentős mértékű" energiaveszteséget okozunk egy épületben, ha nyitvafelejtjük az ablakot. Akár 10 %-kal is megnövekedhet a havi fűtésszámlánk. De mennyi is a havi fűtési számla ? Modjuk 130 m2 alapterületű passzívház 3,5-ös COP-val (valójában SFP) működő hőszivattyúval 130*15/3,5*31= 17.271 Ft/év, de ez 5 hónapra elosztva csupán 3.454 Ft/hó lesz. Na ennek a 10 %-a megy veszendőbe a hanyagul nyitvafelejtett nyílászárók esetén, vagyis komoly 345 Ft-ot ki is dobtunk az ablakon.

Tény és való, hogy a passzívházak akkor hozzák a mérnöki gondos tervezés által meghatározott igencsak kedvező paramétereiket, ha nem lógunk ki a sorból, és úgy viselkedünk, mint ahogyan a statisztikai számítások sok ezer embertársunk által mutatott viselkedési forma mutatja.

De kell, hogy egyformák legyünk ? NEM. Jó egy kicsit, legalább néha különbözni a "másoktól". Nosza, rúgjuk fel a szábályokat. Minden további nélkül meg lehet tenni. De ne feldjük: A szabályoktól, az ajánlott megoldásoktól, amelyek az optimumot jelentik, szóval az eltérés, a különc-ség mindig többlet költségbe kerül. Viszont elég pontosan számolható. És ugyanez mondjuk az "átlagos" épületeknél hogyan alakulna ?

A további állításokat, amelyek szintén valós alapokat nélkülöznek, a későbbiekben fogom cáfolni …

(Az első cáfolat a kilencből, itt …
a második cáfolat a kilencből, itt … 
a harmadik cáfolat a kilencből, itt … )

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>