Passzív ház tervezés

Energiahatékony izzók és a szellőzőgepek

2011.12.07. szerda        ( második cáfolat a kilencből )

A kérdéses állítás, amelyet cáfolni fogok :

Az EU ajánlások alapján szigorodnak az energiaigényes eszközök és berendezésekkel szemben támasztott követelmények és elvárások. Mint közismert, a kereskedelmi forgalomból kivonták a 100 és a 60 W-os izzókat. Vajon miért ? A jóval kevesebb energiaigény mellett azonos fényteljesítményt biztosító, de más elveken működő fényforrások már több évtizede ismertek és használatosak. Az energiaigényünk egyik jól számszerűsíthető „fogyasztója” a fényforrások, ezért kézenfekvő a gondolat, hogy ne csak ismerjük az energiatakarékos eszközöket, hanem használjuk is. Amellett, hogy lehet gyártók érdekeit is feltételezni a kényszerű-, kényszerítő intézkedések mögött, fontosabb, hogy a villamoserőművek CO2 kibocsátása fog csökkenni ezeknek a „körtéknek” a használatával.  Egyszerű a magyarázat, a hagyományos izzók a villamosenergia 6-8%-át tudják látható fényként biztosítani, ugyanakkor a kompakt-, vagy energiatakarékos izzók 18-22 %-ot. Ez jelentős mennyiség, eltérés, vagy ha úgy tetszik hatékonyság. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy egységnyi villamosenergia előállításához 3 egységnyi energiahordozóra (földgáz, lignit, szén, fa etc.) van szükség, vagyis a kémiailag kötött energia felszabadítása, átalakítása villamosenergiává és eljuttatása a felhasználás helyszínére háromszor több veszteség leküzdése mellett valósul meg, úgy valóban fontos a takarékosság, mert a felhasználás helyszínén „megspórolt” energia és ezzel együtt CO2 háromszorosát tudjuk megtakarítani a villamoserőművek oldalán. Ezért van a központi szabályozás, vagy ha úgy tetszik kényszer, vagy (és) kényszerítő intézkedések. (Gondolok itt arra, hogy amikor a 30 forintos körte helyett a 400…800 Ft-os kompakt izzót kell kifizetni a kasszánál, vannak, akik felszisszennek, és nem gondolnak a fentiekre, de a hosszabb élettartamra sem, de igazából ezt nem is lehet nekik felróni.)

És itt térnék vissza a címre. Eléggé szemellenzős szemléletet feltételez a megállapítás, inkább populista, szenzációhajhász, mint valós tartalmú. Próbáljuk meg kitalálni az indoklást és magyarázatot nélkülöző megállapítás motivációját. A mesterséges szellőztetés attól mesterséges, hogy a hatékony, és a higiéniai szempontok szerint megfelelő szellőzést, vagyis légcserét a környezeti tényezőktől függetlenül biztosítani lehessen. Ehhez villamos motorral meghajtott ventillátorokat alkalmaznak (jelenleg, de ne feledjük, Angliában nagyon jó kezdeményezések érhetők tetten gravitációs és környezeti hatások, mint szél, által működtetett szellőzőrendszer kialakítására, egyben jelezném, hogy a pécsi egyetemen a Venturi-hatás hasznosításával a hatékony szellőztetés kialakításán munkálkodnak villamosenergia felhasználása nélkül). Tényként kell megállapítani, hogy a hazai átlagos épületekhez képest, ahol hírből sem ismerik a mesterséges-, vagy gépi szellőztetést, szóval ehhez képest a megnevezett berendezés jótékony és serkentő hatással van a villanyóránk számlálójára.  Mint jeleztem, erősen szemellenzős a szemlélet. Ugyanis egyoldalúan a villamosenergia többletet hozza fel, és megfeledkezik a megfelelő készülék megválasztás mellett megvalósuló „nyereségről” ami nemcsak hogy pénzben, de CO2 megtakarításban is kifejezhető. Meggyőződésem, hogy külön számítás nélkül is belátható, de rövid számítással ellenőrizhető állítás, hogy a magas hővisszanyerési hatásfokkal (75-85 %) működtetett szellőztető berendezés  az elmaradó fűtési energiaigény mellett, azzal közel sem összemérhető villamosenergiát használ fel. A számítások lehetséges kiinduló paramétereinek megválasztása eléggé sokféleképpen történhet, sok-sok vitára adhat okot, ezért ettől itt és most eltekintek. De ha figyelembe vesszük az ökölszabályokat és alapösszefüggéseket, a fentiek könnyen beláthatók. Nevezetesen az említett magas hővisszanyerési hatásfok mellett az energiahatékonyság szintén fontos szempont, vagyis 0,3…0,45…0,55 W/m3h-1, épülettípustól függően, valamint a téli fűtési energiaigény 40… 65 %-a a szellőző levegővel távozó fűtési-energiamennyiség, amit hővisszanyerés hiányában elő kell állítani és be KELL tolni az épületbe. Gondoljunk csak meg, 20…80 W (!) a szellőztető berendezésnek a villamos teljesítménye, működik a fűtési szezonban 180*24 órát, azaz 345 kWh energiát „pocsékolt” el, ezzel megszabadított bennünket 15.552 Forinttól. Ezzel szemben megtakarítottunk vele 40…65 % fűtési energiát, ami „normál” épületek viszonylatában minimum 40%. Ez jó közelítéssel elérheti a lakásonkénti 500…1.000 m3/év földgázmennyiséget.

A fentiek alapján már elegendő információ áll rendelkezésre, hogy az állítást, miszerint a mesterséges szellőztetés rontja az energiahatékony  izzók jótékony hatását, igazolhassuk, vagy cáfoljuk. Így tehát ha azt a további alapösszefüggést is figyelembe vesszük, hogy 1 m3 földgáz 9 kWh energiát tartalmaz, ugyanakkor azt is figyelembe vesszük, hogy a hazai villamosenergia ellátásból  40%-ban részesedik Paks, akkor a fenti 345 kWh fűtési szezonban felhasznált szellőző berendezést működtető villamosenergia igény által megvalósuló földgáz mennyiség igénye a villamoserőmű oldalon (számszerint 345 kWh / 9 kWh/m3 * 0,4 *3 = 45 m3/év) áll szemben a fűtési energiaigény megtakarítással, számszerint 500…1.000 m3/év fölgázmegtakarítással, amit a szellőző levegő fűtésének elmaradásánál (újra-felmelegítésénél) tudunk realizálni. (A passzívházak esetében teljesen mások az arányok, ezért erre nem tértem ki.)

A számok nagyságrendjén, értékein lehet finomítani, pontosítani, azonban úgy gondolom, hogy a több mint 20-szoros előny a hővisszanyerős szellőztetés fűtési energiamegtakarítása oldalán messze behozhatatlan, és semmilyen összehasonlítás a nagyságrendi különbség miatt nem állja meg a helyét a működtetés során felhasznált, vagy akár mondhatjuk úgy is „elpocsékolt” villamosenergiával. Ebből adódóan én cáfoltnak tekintem a szakmai elmélyülést és átgondoltságot erősen mellőző, cím béli állítást, amely során fel sem merem feltételezni a hővisszanyerés elhagyását. Egyszerűen értelmetlen.

A további állításokat, amelyek szintén valós alapokat nélkülöznek, a későbbiekben fogom cáfolni …
(Az első cáfolat a kilencből, itt …)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>