Passzív ház tervezés

Hogyan lehet valaki Nemzetközi Minősített Passzívháztervező

2010.10.22. 

A darmstadti Passzívház Intézet fontosnak tartja, hogy szakavatott és szakképzett tervezők készítsék el a passzívházak terveit. Ezért 2007-ben összeállították a szakemberek minősítésére szolgáló rendszerüket, amelyhez adatbázis kapcsolódik. 

http://www.passivhausplaner.eu  Az adatbázisba két út valamelyikén keresztül lehet bekerülni. A legegyszerűbb módja az, hogy a tervező(k) az általa készített passzívház terveket beadja minősítésre a Passivhaus Institut (PHI) vagy az általa akkreditált (elismert, szerződéses jogviszonyban álló) minősítő személy vagy intézmény részére, ahol előzetesen megvizsgálják, megszakértik a terveket.
Ezt követően készüljön el a passzív ház a minősítési előírásoknak megfelelően a passzívház standardok minden szintű teljesítésével,

 passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007

 

ami alapján a minősítő kiállítja a PHI által fémjelzett minősítést a passzív házról. A tervező elkészíti az adatbázis részére az általa megvalósított passzívház ismertetőjét 10-12 oldal terjedelemben, fényképekkel illusztrálva, amit eljuttat a PHI részére. A végleges vizsgálat eredményeként felvételre kerül az adatbázisba a tervező.

 

A másik módja a minősített tervezői cím megszerzésének, hogy a rendszeresen, évente kb 3-4 alkalommal megrendezésre kerülő 80 órás tanfolyamra jelentkezik a jelölt. Itt ellátják egy 1.200 oldal terjedelmű tananyaggal (természetesen a passzívházakról). A 80 órás tanfolyam végeztével, az átadott tananyagból a jelölt vizsgát tesz. 75%-ot meghaladó vizsgaeredmény esetén a PHI kiállítja a Zertifizierter Passivhaus Planer oklevelet, amely nemzetközi minősítést jelent, bárhol elfogadják. Azonban tudni kell, hogy ez utóbbi módon megszerzett passzívház tervezői minősítés ideiglenes, csak három évre adományozza a PHI azzal a feltétellel, hogy ebben az időben legalább egy minősített passzívházat meg kell valósítania a passzívház tervezőnek, ellenkező esetben az oklevelet visszavonják.

Magyarországon 2011-ben be fog indulni ez az oktatási forma. Az 1.200 oldalas oktatási anyag fordítása elkészült. Jelenleg folynak a tárgyalások, hol kerüljön megrendezésre az első tanfolyam.
Ezt az oktatást kizárólag az szervezheti és tarthatja meg, akivel a PHI errevonatkozóan szerződést kötött. A tananyaghoz szerzői jogok kötődnek. Míg a passzívházak tervezése és megépítése kapcsán a PHI és dr.Wolfgang Feist nem támaszt semmilyen igényt szerzői jogdíjakra, addig a PHI által elkészített és kiadott könyvek, programok

(PHPP) és oktatási anyagok kapcsán érvényesíteni kívánják a szerzői jogaikat. Úgy gondolom, ez természetes, vitázni róla nem is lehet.

 

Európában 683 Nemzetközi Minősített Passzívháztervező van, hazánkban pedig 6 olyan személy található, akik már rendelkeznek ezzel a jogosítvánnyal. A 6-ból öt passzívháztervező a saját tervei alapján elkészül passzívháza alapján, mig egy személy vizsga útján nyerte el a Nemzetközi Passzívháztervező címet. Az adatbázis feltöltése folyamatos, így hamarosan a jelenleg feltüntetett 2 személy mellett megjelennek a további nevek is.

 

 Az oktatás honlapja is készül, de ha valaki türelmetlen, itt is jelentkezhet az oktatásra.

http://www.passzivhaz.info.hu/kapcsolatfelvetel-/-informacio-keres.html

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>