Passzív ház tervezés

MELEG VAN !

 2012.06.23.

Gondolom, ez nem újdonság senkinek.

Azonban lakásaink belső léghőmérséklete, annak mértéke fontos, különösen éjszaka. Sokan vannak, akik "nagymelegben" nem-, vagy rosszul alszanak.

Nem így a passzívház tulajdonosok. Ugyanis a passzívházak esetében a tervezési szakaszban különösen nagy gondot fordítanak a tervezők a nyári "túlmelegedés kockázatának" kezelésére. A passzívházak esetében elengedhetetlen PHPP számítás "nyár" lapján és a "nyári szellőztetés" lapján az ablakkal történő szellőztetés különböző módozatai állíthatók be és próbálhatók ki.

Az általunk tervezett passzívházak esetében az alacsony nyári hőterhelés biztosítása is fontos szerepet kap. Vizsgáljuk, hogy az egyes ablaknyitási változatok hogyan befolyásolják a hőterhelést, melyik megoldás a legkedvezőbb és leg kényelmesebb.

"Abblaknyitás a passzívházban ? Ez nem lehetséges …" – mondják a magukat jólfelkészültnek és tájékozottnak tituláló bennfentesek. Sajnos még a Budapesti Műegyetemen is van olyan oktató, aki meggyőződéssel vallja ezt a tévhitet. Ez nem igaz. Mármint hogy nem lehet ablakot nyitni egy passzívházban. Télen is lehet (csak nem érdemes), nyáron pedig kifejezetten előnyös a segédenergia igény nélküli szellőztetés az ablakokon keresztül. Természetesen olyankor érdemes kinyitni az ablakokat, amikor a küső léghőmérséklet alacsonyabb, mint a passzívházon belüli léghőmérséklet. Egy szenzációsan jó összeállítást találtam egyik partnerünk honlapján. Így hát ahelyett, hogy itt és most belekezdenék az okoskodásba, helyette javaslom megtekinteni  ezt a hivatkozott cikket !

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>