Passzív ház tervezés

Mennyibe kerül egy passzívház ?

2010.09.18.

Nagyon sokakat érdekel, mennyibe is kerül valójában egy hazai passzívház. Drágák a megfelelő ablakok, különleges gépészeti megoldások, szokatlan kivitelezési módok, de mégis mennyibe kerültek valójában az eddig megépített passzív házak ?

Az első minősített passzívház felelős műszaki vezetőjeként első kézből tudom megosztani Önökkel az adatokat. A harmadik és ötödik passzívházaink is elkészültek amelyek szintén rendelkeznek a darmstadti Passzívház Intézet minősítésével. A kivitelezések adatai rendelkezésre állnak. További két, nem minősített passzívházunkat is már birtokba vették a tulajdonosok. Ők is megosztották velem az ár-információkat.

Az elsődleges információként álljon itt a szadai passzív ház költségvetése 2008-ból. Az épület 126 m2 lakóépület alapterületéhez az ingatlanpiaci költségszámítás szerint a fedett terasz 50%-át hozá kell adni, azaz 0,5*28=14 m2, így a hasznos alapterület 140 m2. Az épület kivitelezési költsége 28 mFt volt a telekvásárlás után. (20 %-os ÁFÁ-val.)
        passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007 

Ebben a bruttó ÁFÁS költségben az alapozás és épületszerkezet építés, a fa-alu nyílászárók, gépészet, napkollektor és 500 literes tároló, szellőztető berendezés és légvezetékek, festés, beltéri ajtók, szaniterek benne vannak, azaz kulcsrakész kivitelezésről beszélhetünk. A számítás elvégzése után  200.000 Ft/m2 eredményt kapunk fajlagos építési költségként.

Az Építész Kamara kalkulációja alapján a hazai előírásoknak megfelelő (nem passzív ház) kivitelezési költsége átlagosan 239.000 Ft/m2.

passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007       A következő passzívház esetében, amely Soroksáron épült 2009-ben, a hasznos alapterület 91,7 m2 és kereken 20 mFt-ba került az épület. A falszerkezete eltérően a szadai háztól pórusbeton, azaz YTONG falazó blokk, 30 cm vastag EPS hőszigeteléssel. A nyílászárók műanyagok, a hőelőállítás eszköze pedig egy levegős hőszivattyú.
A passzív ház fajlagos költsége 218.103 Ft/m2. Természetesen szintén kulcsrakészen, beköltözhetően.
Dunaújvárosi passzívházat idén májusban vették birtokukba a lakók. Az épület megépítésének költsége telekvásárlás nélkül 225.988 Ft/m2 volt. Ugyancsak benne van a kulcsrakész árban a konyha, fürdőszoba teljes felszerelése, a "drága" gépészet, amely egy 86 % hővisszanyeréssel működő szellőztető berendezés és pellet kazán tárolóval, a fa nyílászárók, napkollektor. Azonban az épület és az utca közötti távolság (kb 150 m) némileg megdrágította a kivitelezést, mivel a kocsibejárót és a kerítés árát is beleszámolták a teljes kulcsrakész kivitelezési költségekbe.
     passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007      

A fentiekből is egyértelműen kiderül, hogy némileg alacsonyabb áron is megépíthetők a passzívházak a normál épületekhez képest. Akkor miért tartanak egyesek a passzívházaktól, mondván: "… a paszívházak drágák !".
Csak egy magyarázatot tudok erre. A laikus, a témában kevésbé járatos külső szemlélő amikor a fűtés hőforrásáról esik említés, azonnal összehasonlítja az általában mindenki előtt ismert gázkazánok áraival. Ugyanez a helyzet a nyílászárókkal is. Csakhogy ezek a "drága" komponensek a fenti példákban a megadott árak mellett kerültek megvásárlásra és beépítésre. Amennyiben ez az érv is előkerül, akkor általában az a válasz, najó, de ha nem építjük be ezeket, akkor sokkal olcsóbbak lettek volna a fenti épületek. Igen, ez így igaz, csakhogy akkor nem passzívházaknak hívnánk őket és valószínűleg ötszöröse, nyolcszorosa lenne a fűtési költségük a valódi passzívházakhoz képest.

Praktikus figyelembe venni a döntések meghozatala előtt, mi a cél ? A szomszédoknak és ismerősöknek tetszelegni az alacsony kivitelezési költséggel, amit általában csak és kizárólag a műszaki tartalom rovására lehet elérni, aminek természetes velejárója lesz a magas fűtési számla és az összes egyéb probléma, amire itt nem térek ki, vagy józan megfontolások mellett, kézben tartva a kivtelezési költségeket magas műszaki minőséggel megvalósítani a saját passzívházat és élvezni az előnyeit ?

KEDVES MEMORIX hozzászóló olvasónk !
Elszomorítanak sorai, mert azt a következtetést vonom le az olvasásuk után, hogy Ön nem olvasta el a fenti írásomat, nem lapozza honlapunkat, ezért olyan állítást tesz, ami ránk nem igaz. Nagyon jól tudom, mi a 2020-as direktíva előírásai, sőt én magam hívom fel a figyelmet arra a TÉNY-re, hogy az EU előírás (direktíva) sehol nem említi a "paszívház" szót, de a "passzív" szócsak is csak 4 helyen fordul elő, de nem a házak kapcsán, hanem egyéb jelzős szerkezetben. Mivel hamisan pontatlanul nem nyilatkozunk, írunk jelen honlapunkban, ezért így csak idézni tudom sorait a következőképpen : " Kár ferditeni a valóságot el kell olvasni az eredeti szöveget… " 

Tehát bennünket vádolni ferdítéssel, populista állításokkal, azt kell mondjam, hogy alaptalan. Sajnálom, hogy Ön ennyire ellenséges a passzívházakkal szemben, de kérem, ezt ne ránk vetítse, hanem azokra, akik hamis igéretekkel, hazugságokkal félrevezetik az embereket a vélt vagy valós anyagi előnyök reményében. A magunk részéről tisztességes munkával szeretnénk tisztességesen végezni a dolgunkat úgy, hogy közben olyan előnyöket biztosítunk a megrendelőinknek, amelyeket máshol nem, vagy csak hosszas keresgélés után kaphatna meg. (2011.11.17.)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>