Passzív ház tervezés

Napi aktualitásaink

2011.07.14.        ( Friss bejegyzésekkel, lásd lejjebb … )

  Az építőipar pangása ellenére jónéhány projektünket mutathatom be a T. Érdeklődőnek.

1./ Zsámbék

Passzívház tervezés a környezetbe illő, azzal harmonizáló kialakításban

Az engedélyezési tervdokumentáció beadása előtt tervzsűrinek kell bemutatni az elképzeléseket, csak a jóváhagyás után adható be a végleges változat.

Időközben az engedélyezési eljárás a várt  határidő előtt lezárult, a Hatóság az építési engedélyt kiadta. Következő feladat a Kiviteli Terdokumentációk elkészítése.

Az előkészítési folyamatok során elvégeztük az energetikai számítást a PHPP programmal. Mivel az építési hatóság renben találta a beadott dokumentációkat, így a PHPP számításokban foglaltakat nem kell módosítani. 


 

 2./              Tata

Orvosi rendelő és lakóház passzívház követelményeknek megfelelően.

 

A főépítésszel az előzetes egyeztetés folyamatban van, a jóváhagyásig kézi-vázlat rajzokat készítünk az építtető elképzelései alapján.

 

 

  3./ Vértestolna

 

 

Hétvégi ház passzívház követelmények alapján, tájba, környezetbe illeszkedő megjelenéssel, épületformálással.

 

 

 4./ Piliscsaba

 

passzívház gépészeti tervezése,

 

"energiakulcs" rendszer, hőszivattyúra alapozva, talajszondákkal

 

 

 

 

 5./ Üröm

 

 

passzívház gépészeti tervezése

földgáz-kazánra alapozva, napkollektoros HMV termeléssel

 

 

 

6./ Jászberény

passzívház gépészet előkészítés alatt, vegyestüzelésű kazánnal, napkollektoros HMV termeléssel

 

 

7./ Gödöllő  

Családiház energetikai felújítása előtt szakértői vizsgálat, energetikai számítás (PHPP), majd felújítás passzívház standardok alapján

 Mint látható a jobb oldali első táblázat első számaként eléggé rossz energetikai állapotban találtuk az épületet.

Hosszas gondos tervezés után a javaslataink alapján egy energiahatékony épület kel életre a felújítás után, amelyek a következő lépésekből fog állni:

- tetősík hőszigetelés külső oldalon
– nyílászárók cseréje Iinternorm)
– vastag homlokzati hőszigetelés
– hővisszanyerős szellőztetés
– végezetül fűtési rendszer
korszerűsítés (kondenzációs gáz-kazán kerül az épületbe)

Amint a táblázatokból kiderül, a gyalázatosan rossz Összesített Energetikai Mutatót (primerenergia)  a kezdeti 410 kWh/m2év-ről (rendelet 230-ban maximálta új építés esetén) az igencsak kedvező 145 kWh/m2év értékre (rendelet minimumértéke 130) sikerült csökkenteni. Így az éves 480.000 Ft-os fűtési számlát 140.000 Ft-ra csökkentettük. 

Ezt a bejegyzés sorozatot 06.05-én indítottuk útjára.
Kedves érdeklődőnk kérésére, kérdésére a mellékelt információkkal tudunk szolgálni:

_______________________________________________________________

Az általunk tervezett épületek mindegyikére elkészítjük az energetikai számítást, amit a szakmabeliek PHPP néven ismernek és emlegetnek.
Több ezer számításokat követő mérés sorozat, amelyet a darmstadti Passivhaus Institut végzett/végeztetett, visszaigazolta a számítási módszer pontosságát, megbízhatóságát. Ezért a magunk részéről feleslegesnek tartottuk a mérésekkel történő önigazolást, vagy bizonyítást. Az épületeink a számítási adatoknak megfelelően működnek. Legyen itt egy példa Dunaújvárosból az általunk tervezett számtalan-, ország szerte megépült passzívházakból:
Az építtető (tulajdonos) elképzelése szerint az első télen a fűtési szezon elején az építkezés során megmaradt fahulladékkal, leeső szarufa-végekkel, raklapokkal tervezte elkezdeni a fűtési szezont 2010-ben. A továbbiakban a tüzelőanyag fogyásának függvényében gondolta a raklapos kiszerelésű hasáb-tüzifát megvásárolni, de csak akkor, ha szükség lesz rá. Nem lett. Elmondása szerint az összegyüjtögetett fahulladéknak a fele sem fogyott el, így nem kellett pót-tüzelőt vásárolnia, sőt, a következő évre is jócskán maradt.

A 800 literes puffertároló feltöltéséhez hetente átlagosan egyszer, nagyhidegben kétszer kellett begyujtania a kazánba. Vásárolt a kazánjához pellet-adagolót is, azonban ez nem került beüzemelésre. Nem volt rá szükség. Nyáron napkollektor készíti a használati melegvizet a passzívházban. Ha hosszabb ideig (több napon át borus az ég) nem süt a nap, akkor csúcskizárt ‘éccakai’ árammal készül a HMV.

Szóval jelentem, működnek az épületeink, és a PHI igéretének megfelelően roppant alacsony üzemeltetési költség mellett.

Ez év novemberében is lesz Passzívház nyílt nap. Javaslom, látogassák meg a passzívházainkat, győződjenek meg személyesen az épületek tulajdonosai lakói megkérdezésével a passzívházak előnyeiről.

Még eddig nem találkoztam olyan passzívház lakóval, aki panaszkodott volna.

De, bocsánat, mégis. Ő így sopánkodott:

"… korábban kellett volna megépíteni és beköltözni …"

    

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>