Passzív ház tervezés

ÖTÖDIK hazai minősített passzívház

2010.09.08.  18:59   Darmstadt (Németország)

Számos passzívház és passzívnak mondott ház épült Magyarországon, minősített viszont igen kevés. Örömmel tudatjuk, hogy elkészült az ötödik passzívház minősítés.

A dokumentumot már megkapták a tulajdonos-építtetők és a tervezők.

Az esemény hazánkban hírértékű, mivel az energiahatékony építkezés napjainkban fellendülőben van. Ezért minden  élenjáró kezdeményezés fontos és példaértékű. Az építőiparban tevékenykedők közül talán már nem is lehet találni olyanokat, akik ne tudnák, mi az a passzívház. Az internetes kereső-óriás a „passzívház” szóra fél másodperc alatt 33.400 találatot hoz. Ennek ellenére szeretnénk a passzívházak legfontosabb ismérvét kiemelni: „…működtetéséhez legfeljebb 15 kWh/m2év fűtési energia szükséges …”.

     passzívház minősítés

Ismerve az épület adatait, az éves fűtési energiaköltsége ennek az épületnek a Minőségi Tanúsítás szerinti 9 kWh/m2év értékkel számolva 14.350,- Ft/év.


Az épület adatai:


Építés helye:              Kiskunfélegyháza
Építtető:                     magánszemély
Alapterület:                171 m2 (egyszintes, szabadon álló épület)
Építész:                     Sári Attila okl. építészmérnök, Passzívház Kft
Energetika:                 Benécs József okl. gépészmérnök, Passzívház Kft
Gépészet:                  Benécs József / Kardos Ferenc Kardos Labor Kft
Épületszerkezet:         vázkerámia falazóelem
Homlokzati hőszig.:     EPS grafit
Nyílászárók:                Internorm-Edition Darmstadti minősítésű fa/hab/alumínium ablakok
Hőforrás:                     hőszivattyú talajkollektorral
Fűtés:                         padlófűtés
Szellőztetés:               Paul Thermos 200 DC 92 % hővisszanyerési hatásfokkal, Domtec Kft


Ez az újabb, darmstadti minősítés számszerint az ötödik igazolja, hogy hazánkban is készülhetnek a magas műszaki követelményeket mindenben kielégítő passzívházak, amelyek nem csak a lakóinak biztosítják az igen gazdaságos és kedvező üzemeltetést, hanem a környezetbarát technológiának köszönhetően legalább 90 %-kal kevesebb CO2 kibocsátással működtethetők. A tervezők és az épület egyes komponenseinek beszállítói a PAOSZ (Passzívház Építők Országos Szövetsége) tagjaiként az előző négy, már korábban minősített hazai passzívház kivitelezésénél bizonyították magas fokú felkészültségüket (Szada, Tényő, Orosháza, Fótliget)


Meghívjuk Önöket a 2010.09.11. 13:00 sajtótájékoztatóra és a Minősítő okirat ünnepélyes átadására a BNV. "A" pavilon 103-C standjára (Autonom Ház). További információkat a helyszínen tudunk biztosítani.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>