Passzív ház tervezés

Számítás

A darmstadti Passzívház Intézet 18 éves munkásságának eredményeként megszületett a PHPP (Passivhaus Projektirungs Paket) tervezési segédletet, amelyet magyar nyelvre fordítottunk. Ez a programcsomag áll  rendelkezésére a tervező mérnököknek, hogy a munkájuk során sikeresen oldják meg a passzívházak kényes tervezési feladatait. Nem elegendő a passzívházaknak szépeknek és jól használhatóknak lenni. A megfelelő energetikai mérleg hiányában nem fognak passzívházként működni. Tapasztalatból tudjuk, vannak akik inkább másra bízzák a nehéz feladatot. Mi készek vagyunk ezeket a kényes számításokat felvállalni és elvégezni.

Az első minősített magyar passzívház (Szada) tervezését követően cégünk készítette al a szükséges számításokat. Ez alapján kerültek véglegesítésre az építészeti tervdokumentációban az egyes megtervezett alkotóelemek.

A második minősített paszívház (Tényő) esetében szintén azonos feladatokat végeztünk el. A számításaink alapján a darmstadti Passzívház Intézet kiadta az épület minősítését. (Zertifikat).

A harmadik minősített passzívház (Orosháza) tervezése során már a tervezési feladatok megkezdése előtt elkészítettük a számításokat (PHPP), így a tervezési folyamat egyes állomásainál visszaellenőrizve az energiamérleget, sikeresen tudtuk összeállítani a passzívház tervdokumentációt, amely alapján a darmstadti Paszívház Intézet szintén kiadta az épület minősítését.

A negyedik hazai minősített passzívház (Fótliget) tervezésénél és kivitelezésénél nem voltunk jelen. Jelenleg (2010) négy minősített passzívház található Magyarországon. A minősítés egyben minőségbiztosítást is jelent. A tervezés során már a dokumentációkban szerepelniük kell azoknak a passzívház standardokat biztosító megoldásoknak, amelyek nélkül a passzívházak nem müködhetnének. Sokan nem értik, mit jelent az a gondolat, működik egy passzívház vagy nem működik. Akkor működőképes egy passzívház, ha a működtetéséhez elegendő 15 kWh/m2év fajlagos fűtési energia, amely esetében egyetlen fűtési szezon alatt például egy 100 m2 alapterületű lakóépület fűtési költsége nem több, mint 14.000 Ft (2010 évi energiaárakkal számolva hűszivattyús üzemben, hőszivattyú tarifával számolva). Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy “nem működőképes” passzívház esetében fáznának a bentlakók. Csak annyit jelent, hogy az éves fűtési költség akár a többszörösére is emelkedhet a megfelelő energetikai számítások hiányában, így a szokásos 20-22 fok-Celsius belső léghőmérséklet mellet 30-40.000 Ft-ot is meghaladhatja az éves fűtési költség. Kering egy definíció, ami éppen ide illik: Mit nevezünk alacsonyenergiájú épületnek ? Válasz: az elrontott passzívházat.

A számításokkal kapcsolatos tanácsadói tevékenységünkről bővebben a TANÁCSADÁS fejezetben olvashat …

passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007

2009.02.15.   Szada (Pest megye)              Első Minősített Magyar Passzívház

Épület hasznos alapterülete: 126 m2 (szintek száma: 1)
Tervezett építőanyag: EPS polisztirol – zsalu rendszer
Homlokzati szigetelés: EPS grafit
Nyílászárók: Internorm edition
Gépészet: PAUL Atmos 175 DC
Tervdokumentáció: Szekér László építész
Energetika (PHPP): Benécs József gépészmérnök
Fűtési hő energiamutató: 14 kWh/m2év 9 W/m2
Építési Engedély kiad.: 2008.08.11.
Építés éve: 2009.
Blower-door: 0,41  h-1

passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007   passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007

passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007

passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007

2008.10.15.

Tényő (Győr-Sopron megye)                       Második Minősített Magyar Passzívház

Épület hasznos alapterülete: 206,24 m2 (szintek száma: 1)
Tervezett építőanyag: Porothem 38 NF
Homlokzati szigetelés: grafit Austrotherm
Nyílászárók: Internorm edition
Gépészet: PAUL Compakt 360 DC
Tervdokumentáció: Boros Károly építész
Energetika (PHPP): Benécs József gépészmérnök
Fűtési hő energiamutató: 14 kWh/m2év 9 W/m2
Építési Engedély kiad.: 2008.02.11.
Építés éve: 2008.
Blower-door: 0,12  h-1

passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007   passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007

passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007

passzívházak ellenőrző számítása PHPP-2007

A harmadik minősített passzívházról a TERVEZÉS oldalon talál információat cégünk további tervezési munkái között.

Jelenleg Magyarországon 4 minősített paszívház található (2010.08.)